top of page
  • Foto van schrijverMilou Pasman

Nieuwe brein routes aanmaken

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2022


Omdat CognitiveFX in februari niet door kon gaan vanwege de hersendruk en ik in de tussentijd niet stil wilde zitten, heb ik meegedaan aan een 4-daagse trainingsweek hier in Nederland.


Cognimove


Cognimove is een behandelmethode gericht op het verminderen van (onzichtbare) klachten na hersenletsel. Ze werken volgens dezelfde methode als CognitiveFX.

De behandelmethode is gericht op de neuroplasticiteit van het brein. Door cognitieve training in combinatie met beweging worden nieuwe verbindingen gelegd, ook wel neurovasculaire koppeling genoemd. En dit is nou net wat ik nodig heb! Want bij mij zijn er een hoop verbinding verbroken/kapot. Mijn hersenen hebben nu een veel langere route nodig om van a naar b te gaan en dit kost heeel veel energie. Wel 5x meer energie dan die van een ‘gezond’ brein. Best logisch dat ik al moe ben na het uitvoeren van een simpele taak.


Almelo


Vol goede moed stapte we de auto in naar Almelo. Daar zaten we een paar dagen in een hele gezellige B&B. Al was ik 4 dagen heel de dag weg om te trainen, het voelde ook als een leuk uitje. Toch even weg uit je eigen omgeving, na bijna een jaar thuis zitten. En elke dag een heerlijk vers ontbijt met warme broodjes, jammie! Wie mij kent, weet dat ik hier blij van word.


Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen.

Herman FinkersDe methode


De therapie werd gegeven in een oude omgebouwde boerderij. Het had hierdoor een hele gezellige uitstraling. Heel anders dan de klinische sfeer die ik meestal gewend ben bij revalidatie trajecten. De sfeer voelde gelijk heel relaxt. Ruud & Caroline zijn twee zeer ervaren ergotherapeuten die dit traject in Nederland hebben opgezet. Ruud is zelf in Amerika geweest en heeft met eigen ogen gezien wat voor wondertjes er gebeuren met deze methode. Tijdens deze 4-daagse trainingsweek kijken zij heel erg per individu wie wat nodig heeft op dat moment en schakelen hier dan direct in. Dat voelde heel persoonlijk.


De trainingsdagen bestonden uit cognitieve trainingen waarbij we moesten multitasken, afgewisseld met intervaltrainingen en ontspanningsoefeningen.

Zo moest ik bijvoorbeeld op een balansbal staan, zo snel mogelijk allemaal lampjes uitdrukken en tegelijkertijd moest ik het alfabet achterste voren opnoemen of rekensommen oplossen. En ik ben zo iemand die een liedje zingt om het alfabet te onthouden, dus dat was achterste voren een uitdaging haha. Op de achtergrond was er dan vaak ook nog geluid voor extra overprikkeling. Door tijdens de behandeling zoveel mogelijk “routes” in je hersenen tegelijk te bezetten wordt je gedwongen om ook het gebied dat niet optimaal functioneert weer te gaan gebruiken.Het leuke aan Cognimove is dat ze veel opdrachten heel praktisch hebben gemaakt zodat je ze ook thuis kan uitvoeren. Zo hebben we veel spelletjes gespeeld tijdens de training zoals overgooien met een old school klittenband vangset. Heerlijk Nederlands toch! Tussendoor werden wij verwend met het lekkerste zelfgemaakte brainfood die je maar kunt wensen. En er ook was ook nog tijd voor een stukje educatie en coaching.

We deden een boel van deze ‘hersenkraak’ oefeningen achter elkaar en daarna gaf ik mijn brein rust om bij te komen met bijvoorbeeld rustgevende geluidsgolven (brainwaves). Of kregen wij een heerlijke massage door een fysiotherapeut. Dit was dan ook mijn favoriete half uurtje van de dag. Juist de afwisseling tussen activatie en rust is heel erg belangrijk volgens de CFX hypothese, ik zal even uitleggen waarom.


Autonome zenuwstelsel


Het autonome zenuwstelsel is een deel van het zenuwstelsel dat zelfstandig, onbewust vele reacties in het lichaam reguleert. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Bij iemand met hersenletsel staat vooral het eerste deel vaak ‘aan’. Deze

sympathische activatie betekent dat het lichaam zich klaar maakt voor lichamelijke inspanning, het maakt zich klaar voor een vecht- of vluchtreactie. In andere woorden: doordat het lichaam in actiestand staat is de doorbloeding van bepaalde gebieden van de hersenen niet optimaal en werkt het daardoor minder goed. Een deel van de oplossing die CognitiveFX heeft bedacht voor de behandeling van hersenletsel is dan ook om te streven naar parasympatische activatie (toestand van rust in het lichaam) in plaats van sympathische activatie.


Lees meer hierover hier!

Het resultaat


De dagen duurde van 9 tot 4 uur. De eerste dag was ik kapot, ik kon niet meer uit mijn ogen kijken. Ik ben dan na het eten ook gelijk mijn bed in gekropen.

De 2e dag gingen we er weer tegenaan. En tussen de middag viel het andere op dat ik helderder uit mijn ogen keek. Zelf voelde ik er nog niet zo heel veel van, tot aan het einde van de dag. Ik ben heel de dag fysiek en mentaal voor mijn doen op hoog niveau bezig geweest en ik heb niet het gevoel alsof ik elk moment dood neer kan vallen. Het is een wonder! Normaal ben ik al moe na het smeren van een boterham haha.

Toen mijn man mij weer kwam halen einde van de dag en ik in de auto stapte, keek hij mij raar aan. Er was iets anders aan mij zei hij, iets aan mijn ogen.

En dit was toch wel echt de bevestiging hoor! Want mijn man zou het niet eens zien als ik bijvoorbeeld bij de kapper zou zijn geweest en roze plukjes in mijn haar had genomen. Je kent het wel.


De rest van de dagen waren nog wel zwaar, ook met veel hoofdpijn. Maar ik heb mij er doorheen geknokt en die vrijdag toen wist ik het zeker:

ik voel cognitief echt duidelijk verschil.


De verschillen die ik merk zijn:

  • Mijn hoofd voelt minder warrig en zwaar aan, alsof er een hoop watten uit zijn gehaald.

  • Ik kan beter tegen prikkels: Ik kan weer muziek luisteren, tegelijkertijd een gesprek voeren en bijvoorbeeld iets opruimen. En ik irriteer mij minder aan achtergrond geluiden in het algemeen.

  • Organisatie taken zoals een vaatwasser uitruimen gaan weer zonder moeite.

  • Drukke printjes (zoals een druk streepjes behang) dat konden mijn hersenen altijd moeilijk verwerken. Dat gaat nu weer beter!

  • En het mooiste van alles is dat ik meer energie heb. Hierdoor heb ik minder rust/slaap momenten op een dag nodig.

Ik draai zelfs weer Dolly Parton onder de douche en zing weer mee (hier is mijn man iets minder blij mee).


Ik ben zo dankbaar dat ik met eigen ogen heb mogen ervaren dat de methode werkt! Dit geeft mij weer een heleboel motivatie om door te trainen. Net zolang tot dat ik weer een beetje kan meedraaien in de maatschappij. Dit heeft zeker weten een kickstart in mijn herstel gegeven. En ik hoop dat CognitiveFX in mei mij nog eens een dikke vette boost hier bovenop kan geven.


Ik gun iedereen met hersenletsel deze ervaring, weet dat verder herstel altijd mogelijk is. Je moet gewoon de juiste deur weten te openen. The only way is up!


Klik hier als je meer wilt lezen over Cognimove

360 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page